לשמור על נהר הירדן כדי שהוא ישמור עלינו
הירדן, הנהר הארוך בישראל, המהווה גם גבול של שלום בינינו לבין מדינת ירדן, נושא עמו משמעויות היסטוריות, תרבותיות ודתיות יקרות-ערך. כידוע, לירדן חשיבות מרכזית כספק מים עיקרי למי השתייה ולכינרת, ובנוסף הוא חיוני לקיומם של מיני צמחיה ושלל בעלי חיים ייחודיים, המשגשגים לגדותיו. לכן כשאנו מתארחים בנהר הירדן, ונהנים ממנו ומשלל הפעילויות המוצעות בו, חשוב שנדע איך לשמור עליו ועל הטבע שסביבו.
יחד נשמור על נהר הירדן ומשאביו הטבעיים
לאור היותו של נהר הירדן מקור מים עיקרי לשתייה ולחקלאות גם יחד, הממלא את הכינרת ומרווה את תושבי האזור כולו, קל להבין את חשיבותו העצומה כמשאב טבע נדיר וחיוני. מעבר לכך, לנהר הירדן נודעה חשיבות אסטרטגית לעמנו עוד מימי התנ"ך, וגם כיום הוא ממלא מקום של כבוד בהסכמי השלום בין ישראל לבין מדינת ירדן.
נוסף על מקומו המשמעותי לעם ישראל, מהווה נהר הירדן מוקד עלייה לרגל עבור צליינים מכל רחבי העולם, ונודעת לו משמעות מרכזית בדת הנוצרית. אם מוסיפים לכך את חיוניותו של נהר הירדן כמוקד משיכה לתיירות המקומית והעולמית, כמו גם למינים רבים של חיות בר וזני צמחים – אין כלל ספק: אנחנו חייבים לשמור עליו מכל משמר.
באמצעות מעט תשומת לב והקפדה על מספר כללי התנהגות פשוטים, נוכל כולנו להמשיך ליהנות משלל האטרקציות ופעילויות הפנאי והספורט המוצעות בנהר הירדן – מבלי לפגוע בו.
הימנעות מהותרת אשפה בשטח
במרבית המקרים, שקיות אשפה, זבל מפוזר ואריזות של מוצרים שונים שנותרים לאחר בילוי של מטיילים באזור הירדן, אינם מהווים פעילות מכוונת לפגיעה בטבע. מספיק שמשפחה אוספת את הזבל שלה אחרי פיקניק אבל משאירה בשטח שקית אחת, שעבורה לא נותר מקום ברכב – כדי לגרום, שלא במתכוון לזיהום השטח.
חלק משאריות הזבל המזהמות נסחפות למרחק רב על ידי הנהר הזורם, ופוגעות בנוף, בצומח ובבעלי החיים, שחלקם עלולים לנסות לאכול חלקי אשפה, ואף למות כתוצאה מכך. לכן, קיימת חשיבות עצומה לאיסוף של מלוא האשפה, והקפדה על כך שלא יישארו שאריות כלשהן בשטח לאחר ביקור, בילוי או טיול בירדן.
שימוש במוצרי ניקוי אקולוגיים בלבד
במקרים רבים, לא עולה כלל צורך להשתמש במוצרי ניקוי בזמן הבילוי במימי הנהר, אך במידה וכן ייעשה שימוש כזה – חשוב להקפיד על צריכת תכשירים אקולוגיים בלבד. והיה ואתם צריכים לשטוף ידיים עם סבון או לנקות כלים לאחר פיקניק במימי הירדן – עשו זאת אך ורק עם מוצרי ניקיון אקולוגיים, שאינם פוגעים בסביבה.
חומרי ניקוי המכילים כימיקלים, מזהמים את הנהר, ובכך פוגעים באיכות מי השתייה של כולנו, ומזיקים לדגה ולחיות הבר שמגיעות לגדות הירדן כדי להרוות את צימאונן. חומרי ניקוי אקולוגיים יעילים לא פחות מהכימיים, ובה בעת שומרים הן על הסביבה הטבעית והן על בריאותכם.
להתאפק לא לקחת מזכרות
טיול, פיקניק או רפטינג בנהר הירדן הם חוויות מופלאות, ולכן אין פלא שיתעורר בנו דחף אדיר לאסוף מזכרות, שיזכירו לנו את קסמו של המקום אחרי שהפעילות תסתיים ונשוב הביתה. חשוב לבחור במזכרות שמתעדות את הטבע אך לא פוגעות בו – כמו צילומי תמונות וסרטונים, שיחיו את החוויה בזיכרוננו אחרי שתסתיים.
אך מזכרות הלקוחות מהטבע עצמו, כמו פרחים, צמחים, מאובנים, גבישים או כל מה שמהווה חלק מהמרקם הסביבתי המורכב והייחודי של המקום, צריכות להישאר במקומן המקורי. רק כך יוכלו עוד מטיילים ליהנות מהטבע במלוא יופיו גם בעתיד, וכלל בעלי החיים והצמחים יצליחו להמשיך ולשמר את המאזן האקולוגי העדין, החיוני לקיומם.
לדבוק בשבילי ההליכה המוסדרים
נהר הירדן ואזורי הגדות שלו משופעים בשבילי הליכה מסומנים ומוסדרים, שעומדים לרשות המטיילים, ומותאמים לשלל אפשרויות הבילוי וההפעלות המלהיבות באזור. לעתים זה עשוי להיות מאוד מפתה לסטות לרגע מהשביל כדי לראות פרח מיוחד, לעקוב אחרי חיה זו או אחרת, או להיטיב לצפות בנוף.
אולם, מבלי משים, ברגע שסוטים מהשביל – נרמסים צמחים, פרחים, בעלי חיים קטנים וחרקים שונים, חלקם נדירים. לכן, חשוב להתגבר על הפיתוי, ולזכור שבטבע אנחנו האורחים, ובעלי החיים והצמחייה המקומית – הם בעלי הבית, שעליהם אנו חייבים להמשיך ולהגן.
לא לקטוף פרחים!
מזה מספר עשורים שהרעיון לפיו אסור לקטוף פרחי בר בכלל ופרחים מוגנים בפרט – חלחל לתודעת החברה הישראלית. הודות לכך, ניתן לראות התאוששות משמחת של מגוון זני צמחים ופרחים, אשר עמדו בעבר בסכנת הכחדה.
כולנו חייבים להמשיך ולשמור יחד על הצמחייה הייחודית באזור נהר הירדן ובסביבותיו, על מנת להבטיח שנוכל להמשיך וליהנות מיופייה המרהיב גם בעתיד! לכן, גם אם הפיתוי גדול, זכרו שניתן להתבונן בפרח, להריח את ניחוחו, לצלם אותו – ולהשאירו נטוע באדמה.
רגע לפני שאתם קוטפים, הזכירו לעצמכם שפרח קטוף נובל בתוך זמן קצר, ולא ימשיך לפרוח העונה, ולעתים גם לא בעונה הבאה.
גם צמחי תבלין – לא קוטפים!
אמנם לא כל צמחי התבלין מוגנים באופן רשמי, ואת חלקם אנחנו עשויים להכיר מהגינה הביתית שלנו, מה שנותן לנו תחושה שמדובר בעשבים נפוצים יחסית, אבל גם אותם אסור בתכלית לקטוף. צמחי תבלין המשמשים להכנת חליטות, כמו נענעת הנחלים וזנים נוספים שצומחים לצדי נהר הירדן, מוכרחים להישאר במקומם הטבעי, ולכן אנחנו חייבים להתאפק שלא לקטוף אותם.
זאת, על מנת שאותם צמחים יוכלו להמשיך ולשגשג, ולא יעמדו בסכנת הכחדה. רוצים להכין תה צמחים בשטח? – הביאו אתכם שפע צמחי תה מחנות הטבע הקרובה לביתכם או מהגינה הביתית, פינג'אן וגזיה, ותוכלו ליהנות מבלי לפגוע בסביבה.
לסיכום, אין כמו נהר הירדן כדי לבלות יום כיף שכולו טבע ומילוי מצברים, ולאמיצים בינינו – ניתן בהחלט לגוון עם פעילויות מאתגרות והתנסות בספורט אתגרי כמו רפטינג סוער.
על מנת שכולנו נוכל להמשיך וליהנות ממימיו הצלולים של הירדן ומיפי הצומח והחי סביבו – אסור לנו להתפתות להתנהגות מוטעית שעלולה לגרום לנזקים.
כולנו חייבים להקפיד לשמור יחד על אוצרות הטבע יקרי הערך הללו!